Boktips från Ari Ziegler, Schackbutiken och Jesper Hall.

Här samlar vi några av våra favoritböcker , håll till godo.

Aris 3 favoritböcker

Positional Decision Making in Chess av GM Gelfand, 2015, 288 sidor

Positionsschack kan spelas och förstås på flera nivåer. På högsta nivån blir balansen mellan taktik och strategi hårfin. Varje drag har ett syfte och mening. Gelfand som var världstrea redan 1990 och spelade oavgjort i VM-matchen mot Anand 2012 har skolningen, talangen och intresset (!) att förmedla allt viktigt han tänkt på före, under och efter partierna. Han länkar till partier som spelades av bland andra Rubinstein och Capablanca för att visa att hans briljans inte har uppstått i ett vakum. Om man har problem att vinna bra/vunna ställningar kan det hända att man har metodproblem. Dessa kan avhjälpas genom att studera Gelfands ovanliga tålamod och systematik i ställningarna. Kanske är det till och med som så att man efter denna bok inte längre har några ursäkter för positionella misstag längre? Utöver schacket får man också en känsla av vem Boris Gelfand är. En person med stor integritet och karaktär. Att läsa denna bok är att ta vara på sin tid.

1001 Chess Exercises for Club Players: The Tactics Workbook that Also Explains All Key Concepts, 2019, 192 sidor, av Frank Erwich, Fidemästare

För att ta sig över det magiska 2000-strecket behöver man en viss taktisk kompetens. Varför? - Jo, om man kikar lite på sina förluster, kanske man märker att de nästan uteslutande beror på taktiska tillkortakommanden. Om man vill bli av med dessa funkar inget annat än träning! Var ska man börja? Jag tycker att Erwich bok är lysande för spelare mellan 1500-2000 och som vill ta tag i sin taktik. Denna bok tar dig inte ensamt över 2000, men den ger en utmärkt grund för vidare arbete. Man etablerar sin nivå, fixar blinda fläckar och lär sig lite nya grejer. Varje tema inleds med några briljamta exempel. Därefter får man 40-50 övningar. Alla handplockade för sin pedagogiska klarhet och vackra skönhet. Taktik blir roligt. Ibland kan man tröttna när man jobbar med taktikböcker för det finns många riktigt svåra uppgifter där man kör ordentligt fast. Författaren har här avstått från lockelsen att knäcka sina elever utan fokuserar på att bygga upp!

Garry Kasparov on Garry Kasparov 1-3, 2011-2014

Aronian fick frågan (under Sinqefield Cup 2018) om vem som var den bästa spelaren genom tiderna. Han svar var självklart och omedelbart: "Kasparov. Hans strategiska djup, konceptuella bredd och fantastiska taktik. Han är överlägset bäst."

Jag växte upp med Kasparov som idol. Tittade på alla hans partier, spelade hans öppningar. Med tiden förstod jag att han var den bästa läraren. För honom har inte schack kommit naturligt. Han har fått erövra varje millimeter med sitt intellekt, så han fattar vad han pysslar med och varför. Han är ett koncentrationsfenomen så hans partier och det han upplever under dem etsar sig fast i hans minne. Det fina är att han efteråt har förmågan att verbalisera. Man kan läsa dessa tre volymer om och om igen och hela tiden hitta nya saker. Trots att man vet att man har sett partiet tidigare i boken känns det nytt. Man var inte mogen att ta in allt förra gången tydligen!

Beställ Bok 1 här

Beställ Bok 2 här

Beställ Bok 3 här

Jespers 3 favoritböcker

Artur Yusupovs bokserier

Build up Your Chess – The Fundamentals (Quality Chess) var starten på en fantastisk bokserie av tidigare världsspelaren och numera mästartränaren Artur Yusupov. Steg för steg serveras läsaren ställningar som utvecklar schackkunnandet. I böckerna är schacket i centrum. Inte ett ord för mycket, bara pedagogiskt utvecklade exempel. Vill du bli bättre, är detta böckerna för dig.

888 Studies av Genrik Kasparian

Att lösa studier är ett både roligt och utvecklande sätt att träna fantasin i schack. I denna fantastiska samling finner du studier där flera skulle kunna vara hämtade från riktiga partier. Föredömligt börjar författaren, och tillika studiekompositören, med enklare studier innan svårighetsgraden successivt höjs.

Silman’s Complete Endgame Course av Jeremy Silman

Silman är schacktränaren som förstår hur inlärning och tankeprocesser går till. Silman’s Complete Endgame Course (Siles Press) var banbrytande när den kom eftersom den nivåanpassade inlärningen av slutspel, istället för hela tiden ta det steg för steg. Här kan du som spelare få precis det du behöver på din nivå, och förstås ta sikte på nästa …